Informații generale
În lipsa unui tratament endodontic se poate ajunge la pierderea dintelui, ceea ce creează necesitatea unor tratamente mult mai costisitoare decât înlocuirea acestuia
După ce medicul a stabilit că este nevoie de un tratament de canal, următorul pas este anestezierea pacientului și izolarea cavității bucale sau a dintelui afectat cu ajutorul digăi (un dispozitiv medical din cauciuc), astfel zona rămâne uscată și curată. Mai mult, se elimină riscul de a afecta alți dinți, sau de a înghiți fragmente dentare sau substanțe folosite în timpul tratamentului.
În cazurile în care pacientul are infecții sau inflamații dentare, există posibilitatea ca anestezia să nu fie la fel de eficientă.
Tratamentul de canal atunci când este realizat corect, redă sănătatea rădăcinilor și păstrează dintele afectat în condiții de perfectă funcționare pentru o lungă perioadă de timp. Tratamentul endodonțic nu este complet decât atunci când se realizează și restaurarea coronară a dintelui tratat, la maxim o lună după ce a fost finalizat acest tip de tratament.
Ca în orice tip de tratament, succesul sau posibilul eșec depinde foarte mult de organismul pacientului. Există și posibilitatea retratării unui dinte, al cărui tratament endodonțic anterior a eșuat, însă aceasta poate fi mai dificilă și poate necesita mai mult timp sau ședințe.
După realizarea unui astfel de tratament este absolut normal să resimțiți diferite forme de durere sau sensibilitate. De aceea, recomandarea noastră este ca pacientul să respecte medicamentația prescrisă de medic.
Chiar dacă sunt multe soluții de înlocuire a dinților, moderne, estetice și eficiente, nimic nu este mai sigur decât dintele dumneavoastră natural. Investiția financiară pentru păstrarea acestuia vă va fi răsplătită în anii posteriori tratamentului, printr-o dentiție sănătoasă și perfect funcțională.
Întrebări frecvente
Cum decurge tratamentul endodonțic?
În timpul tratamentului de canal, stomatologul îndepărtează pulpa din interiorul rădăcinilor dintelui, și apoi umple spațiul rămas gol cu un material biocompatibil cu organismul uman.
Cât durează tratamentul de canal?
În funcție de cât de afectată este pulpa dentară și de complexitate, o ședință poate dura între 1 și 3 ore, sau chiar mai multe ședințe.
Este dureros?
Acest tip de tratament nu trebuie să fie dureros, pentru că se aplică anestezie locală. Însă, există mari șanse ca după finalizarea acestuia, dintele tratat să fie sensibil câteva zile, durere care poate fi tratată cu medicamentația potrivită.
Este normal să simt durere după acest tip de tratament?
Da, este normal să simțiți durere sau sensibilitate la rece, cald sau mușcătură, până se vor vindeca țesuturile parodontale care înconjoară rădăcina tratată.
Există șanse să apară complicații?
În funcție de gravitatea cauzei care a dus la tratamentul endodonțic, pot apărea dureri mai intense, umflături, sângerări, sensibilitate mai intensă la cald sau rece, însă acestea dispar cu ajutorul medicamentației prescrise de medic.
Ce ar trebui să fac după un tratament endodontic?
Chiar dacă dintele este devitalizat, recomandarea noastră este ca acesta să fie acoperit cu o coroană dentară pentru a evita eventualele fracturi dentare, proteja împotriva cariilor, și a-i da un aspect estetic natural și plăcut.